Mit tartalmaz egy keresztszemes készlet?

Ezt a bejegyzést elsősorban kezdőknek ajánlom. Ha mostanában kezdtél el ismerkedni a keresztszemesek világával nem árt ha tudod, mit tartalmaz egy keresztszemes készlet.
Ma már valóságos kincsesbánya fogad ha betérsz egy kézimunka boltba. Készletek és gyártók hatalmas választéka áll rendelkezésre, mindenki megtalálja a kedvére valót.
A keresztszemesek általában leszámolósak, viszonylag szűk a piaca az előfestett készleteknek. Bár a kínaiak eléggé ráálltak erre a vonalra.
Mit adnak egy készletben?
Az alapanyagot, vagyis a vásznat amire varrni kell. Ezt érdemes megnézni mielőtt döntesz, mert nem mindegy, hogy milyen vásznat kapunk. Lehet hímzővászon, illetve különböző sűrűségű és színű aidák. Erről ebben a bejegyzésben olvashatsz bővebben:

http://amina1973.blogspot.hu/2014/06/egy-szal-ket-szal-hany-szal.html

A fonalkészlet: a készletben benne van a mintához elegendő teljes fonalkészlet. Általában DMC vagy Anchor. A készletben mindig elegendő fonal van a minta kivarrásához, sőt még több is, hátha elrontod és bontani kell. Van gyártó amelyik megadja a fonal márkáját és a színkódokat, de sok olyan is van amelyik csak a márkát, ezt ugyanis kötelező. A színkódokat általában azért nem adják meg, hogy ezzel is nehezítsék a minta továbbadását. Ez is megoldható azonban csak be kell menni egy kézimunkaboltba az adott fonallal és az állványról össze is lehet keresgetni. Macerás, de nem lehetetlen.

A leszámolható mintarajz. Ezen minden rajta van ami a minta kivarrásához szükséges. A kódok, a minta, a leírás, a kontúrok stb.  Ezt a mintalapot ha van rá lehetőség érdemes fénymásolni és a fénymásolaton jelölni a kivarrt részeket.

Tű. A legtöbb cég tűt is ad, persze csak egyet.

Fonalrendező. Ha a cég elég nagyvonalú akkor a fonalakat már a rendezőbe téve mellékeli ha nem, nekünk kell összeválogatni a fonalakat és a rendezőbe pakolni.
Megjegyzések

 1. Nagyon jónak ítélem meg a segítséget!!!!

  VálaszTörlés
 2. Ha megengeded egyet hozzátennék! A Riolis készletben egész vékony gyapjú fonal van és az anyag inkább hajaz a gobelinhez használt kanavára , mint az Aidára. Nemrég láttam egy csodás készletet, bár az ára közel 30 000.-ft nem vállaltam be. Maradtam a jól ismert márkáknál.
  Szép a készlet a képen Jó munkát hozzá!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! A Riolis készleteket én is nézegetem egy ideje. Kolléganőmnél volt szerencsém látni is egyet kibontva. Nagyon szép lett a kép, de én tartok ezektől a vékony fonalaktól, mert ezt bizony nem lehet pótolni ha elrontom a számolást. A nagy készletek amik meg nekem már nagyon tetszenek sajnos nagyon drágák, ezért nem merek kockáztatni.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gyémántszemes készlet - macska

Egy szál, két szál, hány szál?

Hímzőállvány átalakítás